MYDŁO Z OLEJEM OUD 100g - RANY I ZAKAŻENIA - MYDŁO PO ZABIEGACH I NAPRAWCZE

Syryjskie mydło Oud to nie tylko cudowny, mocny, kadzidłowy zapach ale i naturalne, zimnotłoczone oleje takie jak : oliwa z oliwek, olej laurowy, olej z czarnuszki, olej migdałowy, olej aloesowy, olej rycynowy, olej sezamowy. Oleje zostały tak dobrane by mydło w pierwszej kolejności pomagało skórze mocno wysuszonej, pękającej, zakażonej i podrażnionej po zabiegach takich jak : zabiegi kosmetyczne typu depilacja, solarium, leczenie radioterapią, leczenie laserem. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne co widać po zastosowaniu mydła na rany i zakażenia - rana szybko się oczyszcza, ropa przestaje wyciekać, skóra zaczyna się goić.

To mydło w krajach arabskich i afrykańskich znane jest od wieków. Kiedys nie robiono mydła tylko ze skłądników obecnego mydła tworzono specjalna papkę (mazidło), którym pokrywano rany. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu połaczenia tych olei i oud pochodzą z czasów starożytnego Rzymu. Mazią oud leczono rany u żołnierzy po bitwach (wiele ran było ciętych, zanieczyszczonych), ofiary pożarów oraz grzybicę nóg (wtedy kiedy był bardzo nieprzyjemny zapach stóp). Zauważono szybką poprawę kondycji skóry i właściwości naprawcze olei wraz z oud.


Historia i pochodzenie Oud


Drzewo Aquillaria wykorzystuje się w celach leczniczych. Ekstrakt pozyskiwany przez gotowanie drewna w wodzie stosuje się jako antyseptyk i w problemach żołądkowych, ma on właściwości moczopędne, przeczyszczające, wiatropędne i toniczne. Jest również efektywnym środkiem w leczeniu chorób skóry, zapalenia oskrzeli, astmy i reumatyzmu. Ekstrakt stanowi również jeden ze składników tybetańskich kadzideł o charakterze leczniczym. W aromaterapii olejek eteryczny z Aquillarii leczy depresję, pomaga w medytacji i zrelaksowaniu się. Uważa się go za jeden z najmocniejszych afrodyzjaków spośród wszystkich olejków naturalnych. Gdy Aquillaria agallocha lub Aquillaria malaccensis zostaje zainfekowana pleśnią Phialophora parasitica, jej system immunologiczny reaguje wytworzeniem w twardzieli ciemnej, aromatycznej oleożywicy, zwanej agarem (aggor, albo z arabskiego oud/oudh). W razie infekcji pod ziemią, cenną żywicę można znaleźć również w korzeniach tych roślin. Ze względu na jej wagę, w Japonii nazywa się ją Jinko, co znaczy ?drewno, które tonie w wodzie?. Najwyższej jakości żywicą Aquillarii jest Kanankoh, albo z japońskiego Kyara, występująca w czterech odmianach. Wiele kultur uznaje agar za najcenniejszą substancję na świecie.

W krajach arabskich, szczególnie w tych z Zatoki Perskiej, oud stosuje się w formie olibanum. Jako jeden z najstarszych i najcenniejszych zapachowych składników, oud, razem z drzewem sandałowym, ma zastosowanie w kadzidlanej ceremonii Kodo. Jest on również wykorzystywany w religijnych obrzędach buddystów, hinduistów i muzułmanów. Sufi używają oleju agarowego do praktyk ezoterycznych, z kolei japońscy szamani aktywują dzięki niemu swoje moce psychiczne, tym samym polepszając jasność myśli, otwierają oko umysłu i górne czakry. Agar odświeża ciało, oczyszcza umysł, usuwa negatywną energię i lęk, nadając tym samym uczucie siły i spokoju. Chińczycy wierzą, że dym oudu niesie modlitwy bezpośrednio do Stwórcy. W praktykach Wicca, oud jest jednym z najsilniejszych składników magicznych formuł, mających na celu przyciągać uwagę pożądanej osoby.
Zapach oudu jest słodki i drzewny, elegancki i pełen charakteru. Intensywność jego aromatu zależy od kilku czynników, takich jak poziom zawartej oleożywicy, czynnik będący przyczyną produkcji oleożywicy w drewnie, albo kolor.

Oud jest nieodzownym składnikiem produkcji attarów, czyli arabskich olejów perfumowych. W klasycznych perfumach wykorzystuje się go w formie oleju agarowego (arab. dehn al oud) lub żywicy (oud mubakhar). Olej agarowy, czy to pozyskany drogą destylacji z drewna, czy też przez topienie żywicy, może być dodany do kompozycji perfumowej lub naniesiony bezpośrednio na skórę bez konieczności rozcieńczania, gdyż nie powoduje podrażnień. Oud nie jest aż tak popularnym składnikiem w zachodnim przemyśle perfumeryjnym, jednak takie marki jak Yves Saint Laurent, albo Amouage, arabska marka perfum z Omanu, eksportująca swoje produkty na zachodnie rynki, wykorzystują agar w nutach bazy swoich kompozycji.
Ze względu na swoją rzadkość, wysoki popyt, a także ryzyko, na jakie narażeni są zbieracze oudu, agar i jego ekstrakty są składnikami relatywnie drogimi. Jego wartość szacuje się na 1,5- krotność wartości złota, dlatego nazywa się go ?płynnym złotem?. Olej agarowy należy tym samym do jednych z najdroższych perfumowych składników na świecie.

W wyniku nieograniczonego i niekontrolowanego wycinania drzew agarowych w poszukiwaniu cennego oudu, zasoby tego drewna mocno się skurczyły. Dzięki kilku rodzinom z indyjskiego rejonu Assam, prowadzącym plantacje tego drzewa, olej agarowy znów wraca do łask i z tych plantacji pochodzi Oud dodany do prezentowanego mydła.



Legenda głosi, że drzewo Agarowe przybyło do ludzi z nieba i był to podarunek Boga dla pierwszych ludzi na ziemi. Tylko to drzewo wolno było wyciąć Adamowi i Ewie w raju. Co jest zaskakujące legenda ta jest znana w kulturze Inków, Majów, Hindusów i Muzułumanów. Również Stary Testament wspominał o tym fakcie. To drzewo ma w sobie coś mistycznego a przebywanie wsród tych drzew powoduje radość, zadowolenie, pewnego rodzaju upojenie. waga 100-125g

MYDŁO Z OLEJEM OUD 100g - RANY I ZAKAŻENIA - MYDŁO PO ZABIEGACH I NAPRAWCZE -
Cena: 22.00 zł
Liczba sztuk:
Projekt: Devilart